Va aflati aici: Prima pagina > Noutati
Noutăţi
Diaconul Coresi, editor și traducător de cărți bisericești -mărturii din Șcheii Brașovului
06.09.2019  
Cea mai importantă personalitate a culturii din veacul al XVI-lea a fost diaconul Coresi, a cărui activitate editorială începe în limbă slavonă la Târgoviște sub îndrumarea lui Dimitrie Liubavici și din 1556 la Brașov începe editarea cărților în limbile slavă și română. Ne punem întrebarea dacă diaconul Coresi a fost doar tipograful cărților editate sau și traducătorul acestora. Descifrarea adevărului ne este permisă studiind cu atenție propriile mărturisiri ale lui Coresi, transmise prin prefețele și epilogurile cărților sale.
Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania

Articol Brasovul Tau "Comori in Ploaie"
06.02.2016  
Prima Şcoală românească, monument de care braşovenii sunt mândri, zidită în anul 1495 şi reclădită în 1760, se află acum în real pericol. Circa 30.000 de documente cu valoare istorică deosebită şi 6.000 de cărţi vechi ale muzeului sunt ameninţate de o degradare ireversibilă. Asta pentru că, în clădirile în care se află manuscrisele... plouă! Se întâmplă din cauza faptului că aici nu s-au făcut reparaţii de zeci de ani, iar la unele anexe ale clădirilor chiar de sute de ani. Detalii despre donatii.
ziarul Brasovul Tau

Campania "Dati un leu pentru muzeu"
06.02.2016  
"Ţiglele sunt sparte şi tavanele au cedat. Suntem nevoiţi ca în perioada ploilor să mutăm documentele dintr-o parte în alta, ca să nu fie afectate de precipitaţii. Schimbām gāletile în care se adunā apa. Avem responsabilitatea păstrării la o temperatură constantă şi îndeplinim toate condiţiile cerute de patrimoniu, dar nu putem sā ne luptăm cu natura”, spune directorul Muzeului Prima Şcoală Românească
ziarul Brasovul Tau

Interviu pr.Vasile Oltean MixTv "Dati un leu pentru muzeu"
03.02.2016  
Pentru sustinerea campaniei "Dati un leu pentru muzeu", preotul Vasile Oltean, directorul muzeului Prima Scoala Romaneasca, a dat un interviu televiziunii MixTv

Sfântul Constantin Brâncoveanu – comemorat în Șcheii Brașovului
13.08.2014  
Cu ocazia împlinirii a trei sute de ani de la martirajul marelui Voievod și Sfânt Costantin Brâncoveanu și avantajat de prezența în cadrul complexului muzeal din Șcheii Brașovului a numeroaselor mărturii brâncovenești (cărți și documente), colectivul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească organizează mai multe festivitati.

sarbatoare la Prima Scoala Romaneasca
  
Semicentenar la Prima Scoala Romaneasca